Hoe vaak per jaar ga jij op vakantie?

Ga jij ieder jaar op vakantie? En hoe vaak ga je dan, en hoe lang? Dat kan per persoon en zelfs per jaar behoorlijk verschillen.

De gemiddeldes

Ongeveer 83% van de Nederlanders gaat in een jaar op vakantie. De gemiddelde vakantieganger gaat zelfs drie keer per jaar, en blijft dan ongeveer 8 nachten weg. Dit soort gemiddeldes zeggen echter niet zoveel over hoe vaak en hoe lang we precies weg gaan.

Kijk eens naar jezelf. Ga jij drie keer per jaar acht nachten weg? Voor de meeste mensen ligt dit anders. Vaak is er sprake van 1 lange vakantie, van ongeveer twee weken, en wordt deze verdeeld over het jaar ‘aangevuld’ met korte tripjes, vaak van een weekendje. Zo kom je gemiddeld aan de acht nachten per keer, zonder ook echt acht nachten weg te zijn.

Het verschilt per jaar

Voor sommige mensen is het ieder jaar ongeveer hetzelfde. In de zomer twee weken weg, in het voorjaar een weekje wintersport en als het zo uitkomt eens een weekendje, bijvoorbeeld. Of juist heel anders, bijvoorbeeld 1 lange vakantie naar een ver land. Er zijn mensen die bijvoorbeeld ieder jaar een bijzondere groepsreis uitzoeken en hier het hele jaar voor sparen.
De manier waarop we onze vakantie doorbrengen is heel persoonlijk, maar vaak is er wel een patroon in te ontdekken. Toch zijn er ook redenen te bedenken waardoor je in een jaar opeens meer of juist minder op vakantie gaat.

De oorzaak hiervan kan bijvoorbeeld liggen in het maken van je droomreis. Wil je altijd al een rondreis Sri Lanka maken? Dan kan het zomaar zijn dat je hier een jaar of twee voor spaart, en in die jaren niet of nauwelijks op vakantie gaat. Maar in het jaar dat je droomreis dan eindelijk gaat plaatsvinden haal je dat weer ruimschoots in, en ga je misschien wel drie weken. Zo zit er vaak wel een voorspelbaar patroon in je vakanties, maar betekent dat nog niet dat het ook ieder jaar hetzelfde is.

Nooit op vakantie?

Ben je dol op reizen, dan kun je je er misschien niets bij voorstellen, maar er zijn ook mensen die nooit op vakantie gaan. De redenen hiervoor kunnen divers zijn. Bij veel mensen is geld een belangrijke factor, op vakantie gaan kan tenslotte duur zijn. Maar er zijn ook mensen die gewoon geen behoefte hebben aan een reis, die hun vakantie liever thuis doorbrengen. Zij vinden het maar een hoop gedoe en stress geven, al hun spullen inpakken en ergens anders heen vertrekken. Ook heimwee kan hierbij een rol spelen. Een vakantie, hoe en waar je hem ook doorbrengt, is dus echt heel persoonlijk.